Blog

A felszívódott barátság

A barátunk hirtelen elérhetetlen, nem veszi fel a telefont, nem válaszol az üzenetekre, minimalizálja vagy megszünteti a kommunikációt. Köddé válik. Értetlenül állunk a helyzet előtt. Ghosting áldazata lettünk.

 

A ghostingot nemcsak párkapcsolati, hanem egyéb kapcsolatok, akár barátság dimenziójában is megtapasztalhatjuk.

De mi is az a ghosting?

 

Definiciója:

Valaki, aki fontos számodra, hirtelen nyom nélkül eltűnik az életedből, anélkül, hogy ennek okát megmagyarázná…nem veszi fel a telefont, teljesen eltűnik, anélkül, hogy megmagyarázná, hogy miért, akkor az illető viselkedésére használható a ghosting kifejezés.

soft ghosting a ghosting “puhább” változata, amikor valaki nem tűnik el teljesen, de hirtelen nagyon keveset ér rá, vagy például a hosszabb levelekre is csak egy mosolygó arccal válaszol.  Forrás: lexiq.hu

A szó nélküli lelépés gyakoribb virtuális barátságoknál, illetve késő kamaszkori és felnőttkori, jól induló, de kevésbé mély barátságok esetében. Sokszor lesz ghosting egy egyenlőtlen kapcsolat lezárása, amikor az egyik fél túl sokat igényel a másik figyelméből, energiájából, vagy amikor a barátság nagyon egyoldalúan az egyik fél problémájára épül. (Ilyen pl a megmentő – áldozat típusú kapcsolat.)

 

Miért fáj ennyire:

 • Minél fontosabb a másik és minél mélyebb a kapcsolat, annál nehezebb mit kezdeni a megmagyarázhatatlan hirtelen eltűnéssel.
 • A lezárás hiánya. Létezik a lezárás iránti igény, amit Arie W. Kruglanski vizsgált:  „az egyén arra irányuló vágya, hogy egy kérdésre konkrét választ kapjon, bármilyen konkrét választ, szemben az átláthatatlansággal és kétértelműséggel.”  Ez az igény sérül, amikor a másik fél nem ad választ a kérdéseinkre, eltűnik, nem elérhető. A kutatások szerint eltérő a lezárás iránti igényünk, ezért lehet az, hogy egyesek könnyebben túllépnek egy ghosting epizódon, míg mások hosszú hónapokig, évekig viaskodnak az érzéssel.
 • Önbizalomhiány, alacsony önértékelés  Biztos rossz vagyok, nem vagyok szerethető, valamit rosszul csináltam. Ezek a gondolatok szinte minden köddé vált barát után ott maradnak az elhagyott fél fejében. Nagyon fontos a megjegyeznünk, hogy  a ghosting a másikról szól. Az ő döntéséről. Nem rólunk! Nem vagyunk rosszak, nem hibáztunk. Rendben vagyunk.

 

Minden csak biológia?

Kutatások kimutatták, hogy a szakítás elhagyás, barátság megszűnése által okozott lelki fájdalom nagyon hasonló a fizikai fájdalomhoz, az agynak ugyanazokat a területeit aktiválja.

Tehát ne csodálkozzunk, ha fáj. Ez normális érzés. És ahogy a seb beheged, ez a fájdalom is enyhül idővel, hiszen a testünk, idegrendszerünk reagál és elkezdi gyógyítani magát. Persze ahogy egy seb elfertőződhet a lelki fájdalom is erősödhet, ha nem engedjük az öngyógyító folyamatokat hatni.

Ritkán előfordulhat, hogy a feldolgozás megakad, nem halad és tartósan  rossz lelkiállapotba kerülünk. Ekkor mindenképpen forduljunk szakemberhez! Ne szenvedjünk feleslegesen sokat, hiszen van segítség.

 

Miért dönt valaki a ghosting mellett:

Könnyebb megérteni a folyamatot és a másik felet, ha végig gondoljuk, mi lehet ez ilyen döntés mögött. Néhány lehetséges ok: 

 • Konfliktuskerülés. Ez az érzelmi éretlenség egyik tünete.  Aki ilyen lezárás mellett dönt, az igyekszik elkerülni a kényelmetlen, kellemetlen dolgokat, amennyire csak lehet. Hiszen nehéz végig nézni, ahogy a másik sír, szenved, kérdéseket tesz fel, értetlenkedik, megoldásokat javasol. Énerőre van szükség, hogy kiálljunk a döntésünk mellett, időt, energiát adjunk a másiknak
 • Félelem a mély érzelmektől. Vannak emberek, akik a csalódás esélye miatt félnek közel engedni bárkit. Amint elkezd mélyülni egy emberi kapcsolatuk, azonnal menekülőre fogják. Kötődési problémáknál is előfordulhat, annyira erős a félelem az elhagyástól, hogy inkább ők lépnek először és  szüntetik meg a barátságot, mielőtt őket hagynák el.
 • Nárcisztikus emberek – csak maguk körül forognak a gondolataik. Nincs empátiájuk, nem érdekli őket igazán senki.  Gyakran  vonzó a személyiségük és csak később derül ki, hogy valami nem stimmel. Kiváló manipulátorok, ha érdekük fűződik hozzá, könnyen az ujjuk köré tudnak csavarni.
 • Félelem a heves reakcióktól – korábban bántalmazott embereknél előfordulhat extrém félelem attól, vajon mit reagál a másik fél, ezért inkább eltűnnek magyarázat nélkül.
 • Elhanyagolt vagy elkényeztetett gyerekek felnőve gyakrabban választják ezt a lezárási módot.

 

A ghosting lehetséges előjelei:

Nincsenek egyértelmű előjelek. Legyünk óvatosak, ha a barátunk nem vállal fel konfliktust, nehezen beszél az érzéseiről, rosszul reagál a finom visszajelzésre is. Mindezek mellett egy tartós jó barátságban is előfordulhat, hogy a másik fél ilyen, ez nem jelent feltétlenül problémát.

 

Hogyan tudod feldolgozni:

Nemcsak a barátunk fizikai hiányát kell feldolgozni, de a hirtelenséget, magyarázat nélküliséget, a „nem vagyok  jó” érzést, önvádat, az „ értéktelen vagyok”  és a becsapottság érzését is.

A meglévő érzelmi stabilitás és önismeret jól jön. Enyhíti a fájdalmat, gyorsítja a felépülést. Jó hír, hogy a ghosting feldolgozásával fejlődhet az önismeretünk is.

 

Érdemes magunkévá tenni: nem az a fontos a másik miért csinálta, inkább az legyen fókuszban, hogyan  jutok túl rajta, mit adott ez a történet nekem, mit nyertem általa. Ilyen nyereség lehet az önismeret fejlődése, a kiállás önmagunkért, az egészséges bizalmatlanság, vagyis nem hiszek el mindenkinek kontroll nélkül mindent.

 

Nem engedem meg a másiknak, hogy kihasználjon, kérdezek, ha feszültséget érzek a kapcsolatunkban, kifejezem az igényeimet,  elmondom az érezéseimet.

Ha a barátságban többször érzed, nem hallgat meg a másik, nem viseli el a visszajelzést, éretlen személyiség,  érdemes elgondolkozni akarod-e ezt a barátságot, ez valóban barátság-e.

 

Mit tehetsz, mit érdemes tenni, ha a barátod szó nélkül kilépett az életedből

 • Az első időben bármit érzel, bárhogyan vagy, az rendben van. Nyugodtan sírj, szomorkodj, tombolj, ami jólesik. Ez az időszak általában 1-2 hét, egyénileg változhat.
 • Fogadd el, hogy normális érzés ilyenkor a fájdalom. Ha nem engeded meg magadnak a fájást, az nem az erődet mutatja, hanem azt hogy nem vagy jóban magaddal.
 • Beszéld át a barátaiddal. Ha kibeszéled magadból, az legtöbbször segít túllendülni a nehéz  pillanatokon.
 • Csináld ami jól esik. – ilyen csalódásnál előfordulhat, hogy a megszokott kikapcsoló tevékenységek, mint a sport vagy hobbi nem okoznak örömöt. Ez egy átmeneti állapot. Segíthet, ha folytatod az addig kedvelt tevékenységet, az öröm majd később visszatér. De az is rendben van, ha 1-2 hétig pihensz, csak a kihagyás ne legyen sokkal hosszabb. Ha az adott hobbit addig együtt űztétek, nézz körül és keress más társakat, új helyszínt vagy új tevékenységet.
 • Nem kell megfogadnod a baráti tanácsokat. Ilyenkor könnyen jönnek a jótanácsok, de te érzed igazán, mi az ami segít és mi nem. Érdemes nyitottan meghallgatni a tanácsokat és csak azt megfogadni amit a magadénak érzel.
 • Nem érdemes a virtuális térben nézegetni miket posztol a „barátod” – csak a fájdalmadat erősíti.  Ő már nem az életed része, hosszú távon jobban jársz, ha nem követed az életét.
 • “Jobb ez így…” Előbb utóbb (inkább utóbb) eljön az a perc, amikor már pozitívumokat is találsz a dologban – megfogalmazódik mi az, amit tanultál belőle vagy mi lett jobb az életedben ( azért lássuk be ezt néha elég nehéz megtalálni… )
 • Tudd, attól, hogy egy barát vagy barátnak hitt ismerős „elhagyott” még létezik igaz barátság. Most csak annyi derült ki, hogy ő nem az volt.

 

Ha érdekel ez a téma vagy  szeretnéd tudni mit kezdj a veszteségeddel, hogyan küzdjed le a szorongásod,  csatlakozz a facebook csoportunkhoz: 

https://www.facebook.com/groups/336342327338099

 

Ha egyedül nem megy a feldolgozás, nem enyhül a fájdalom, keress meg, hidd el, megéri!  ITT megtalálsz.

 

 

Felíratokzás a hírlevelünkre

Felíratkozás előtt olvasd el, az Adatkezelési irányelveinket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]