Blog

Azt advent várakozást jelent. Minden adventi hét vasárnapján meggyújtunk egy gyertyát. A várakozás négy hete alatt felkészülünk az Ünnepre. Vallástól függően  mást és mást jelenthet  a Karácsony, de abban közös, hogy ez az Ünnep  fényt és szeretetet hivatott hozni az emberek szívébe.

 

 

ADVENT 1. gyertyája

Advent idején régen böjtöltek és ezt a szokást ma is sokan követik. A böjt egyrészt áldozathozatal, lemondás, másrészt azért sem eszünk nehéz ételeket, mert akkor a gondolkodásunk is lelassul. Ezt az év bármely szakában kipróbálhatjuk: ha egyszerű könnyű ételeket eszünk, tisztábbak és békésebbek a gondolataink. Leginkább fordítva lehet jól észrevenni: számtalanszor előfordult velem, hogy néhány hét húsmentes, zöldség és gyümölcs alapú étkezés után visszatérve a nehezebb, húsos, zsírban gazdagabb étkezésre, az emésztésem lelassult, a gondolataim borúsabbak lettek és ami a legmeglepőbb volt, harciasabb, agresszívebb, türelmetlenebb lettem. Az agresszív alatt nem azt értem, hogy fizikálisan bárkit bántottam volna, hanem beszédemben és gondolataimban megjelent az agresszívebb kifejezésmód.

Gyakori karácsonyra való készülődő szokás volt a nagytakarítás. Ilyenkor az emberek az Ünnepre készülve tudatosan figyeltek a gondolataik lecsendesítésére és az örömre. Apró figyelmességek, ajándékok, gesztusok a körülöttünk élők felé.

Ezek a mai felgyorsult életünkben egyre inkább elkoptak. Tudatos odafigyeléssel visszahozhatóak. Csak rajtunk múlik.

Advent 1. hete a test megtisztulásáról szól.

Ez egyrészt a böjt, másrészt a körülöttünk lévő tér.

A böjtben állati eredetű ételtől tartózkodtak eleink. Próbáljuk meg mi is elhagyni, de legalább minimalizálni. Jó kompromisszum lehet, ha húst nem, de állati eredetű terméket (tejtermék, tojás, méz) fogyasztunk. Törekedjünk egyszerű ételeket enni.

Függőségeinkről is lemondhatunk áldozatként, sőt javasolt ebben az időszakban minden élvezeti szert elhagyni. Csoki, cukor, kávé, tea, szeszes ital, dohányzás. Ez mind függőség. Igyekezzünk tartózkodni olyan dolgoktól, amik a függőségükkel kárt okoznak.

Minél többet tartózkodjunk a szabadban.

Takarítsuk ki a lakást, és díszítsük föl a környezetünket.

 

Főleg az 1. héten , de a teljes adventi időszak alatt érdemes elmélkedni a sajátbelső békénkről,  a másoknak való megbocsájtásról és a szeretetről.

 

 

ADVENT 2. gyertyája

Az adventi hetek  a karácsonyi készülődés miatt  legtöbbünknek az év legpörgősebb időszaka.

Az adventi lecsendesedés pont ennek az ellenkezőjét kéri.

Hogyan tudunk  közelebb kerülni a lecsendesedéshez?

Lehetőség szerint kerüljük a hírek hallgatását, ne terheljük magunkat krimik, akciófilmek nézésével. Lehet ez egy felajánlás is: december 24-ig nem nézek híradót, nem olvasok híreket.

A nap elején és végén  elkülöníthetünk  némi időt elmélyülésre,meditálásra, relaxálásra. Ez jól keretezi a napot.

Töltsük meg magunkat szép, nyugodt, szeretetteljes gondolatokkal. Ha nyomasztó, negatív  gondolat jön, igyekezzünk megállítani és a helyére valami jót, szépet, megnyugtatót tenni. A pozitív hangvételű filmek, hanganyagok, vagy akár csak a természetben való séta sokat segít ebben.

Az első hét  a külső környezetünk rendbetétele volt. Ez a hét a belső rendről szól.

 

 

ADVENT 3. gyertyája

Ez a hét az öröm hete. Az adventi koszorú 3 lila gyertyája mellett az egyik, a harmadik gyertya rózsaszín- mutatva, hogy ez az öröm időszaka, hiszen már nem sok van a várakozásból.

Csináljunk olyan dolgokat, amik örömet jelentenek számunkra.

Okozzunk  másoknak  örömteli pillanatokat. 

Ez a hét kiválóan alkalmas az ajándékok beszerzésére, csomagolására.

Ha  szoktunk az adventi időszakban  esténként beszélgetni a családdal, most az örömteli dolgok, gondolatok körül időzzünk el egy forró tea mellett.

 

 

ADVENT 4. gyertyája

Ezen a héten már erőteljesebben készülünk az Ünnepre. Már minden erről szól. A külvilágban körülöttünk mindenki lázasan készülődik, lépten-nyomon karácsonyi zene, teljes díszben a város. És belül is, egyre jobban ráhangolódunk az Ünnepre.

De mit is ünnepelünk pontosan? Ez néha elvész a nagy készülődésben.

A szeretetet. A keresztény kultúrkörben azt, aki  újra elhozta a szeretetet, a boldogságot az életünkbe. Azt a tisztaságot, amire a mindennapok során is törekszünk. Megmutatta milyen az amikor valaki igazán a szeretetnek él. Karácsonykor és az előtte való felkészülésben  ráhangolódunk erre és ettől könnyebb  szeretni. Azt is akit egyébként kihívás. Azt is, aki mellett egyébként elfordított fejjel  megyünk el.

A nagy forgatagban, rohanásban, készülődésben  néha álljunk meg és engedjük át magunkon ezt a szeretetet.

 

Az adventi időszak után eljön Karácsony Ünnepe. A szeretet, a család, a meghitt együttlét napjai.

 

Évek óta támogatok nehézséggel, krízissel küzdőket, akik segítségemmel meg tudják tapasztalni, hogy van egy élhetőbb, örömtelibb élet, mint ahonnan jönnek. A lelki jól-lét egyik hírnökeként gyakran tapasztaltam meg karácsony táján, hogy a sok egyedül élő, magányos ember szomorúan éli meg az Ünnepeket. Arra gondoltam egy karácsony esti együttlét segíthet oldani a rossz érzéseket. Ezért 2020-ban először megszerveztem egy karácsony esti online programot, ami idén is meg lesz tartva, már egy  teljes 3 órás tartalmas programmal. Ha van kedved, módod, szeretettel várlak.

Akár ajándékba is adhatod egy magányos szerettednek.

A részvétel feltételeit az alábbi linken találod:

https://bit.ly/3E30Wvg

 

Hírlevélre feliratkozás

Feliratkozás előtt olvasd el az Adatkezelési irányelveket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]