Blog

Hogyan segít a barátság nehézség idején

Van néhány tényező, amikor  veszteséget élünk meg , ami erősen befolyásolja hogyan jövünk ki belőle. 

Az egyik a szociális hálónk minősége, nagysága, állapota. Mindennapi megfogalmazásban az emberi kapcsolataink és körülményeink. A rokonaink, szeretteink, barátaink, munkatársaink, ismerőseink stb.

A mai világban  már érdemes hozzátenni, hogy mind az élő (offline) mind a  virtuális ( online) kapcsolataink beletartoznak ebbe a mártixba. A nagyon laza kapcsolattól kezdve, mint pl a buszsofőr, akivel minden reggel biccentéssel köszöntjük egymást munkába menet, a legszorosabb  kapcsolatunkig akikkel mindennapjaink jelentős részét töltjük. 

Egyedül életképtelenek vagyunk.

Léteznek önellátó közösségek, de a  jelenlegi életkörülményeink nem alkalmasak az önálló élethez. Függünk egymástól. Régen szó szerint függtünk, hiszen, ha a vadászok nem ejtettek vadat, akkor éhen maradt a közösség. Ha az otthon maradt  nők, idősek nem látták el a ház körüli teendőket,szintén veszélybe került a közösség. Emiatt volt lényeges , hogy hány ember van körülöttünk és milyen a viszonyunk velük. 

Ma is emiatt fontos, kikből áll az a láthatatlan háló, ami megtart minket. 

És itt jön a képbe a barátság. 

A barát olyan ember, akit mi választunk. A rokonainkat nem tudjuk megválasztani és sokszor a távolságot is nehéz tartani velük. A barátainkat viszont meg tudjuk válogatni és azok maradnak  a közelünkben hosszú távon, akikkel harmonikus a kapcsolatunk. 

Hogyan alakulnak ki a barátságaink

 • Vannak gyerekkori és felnőtt korban kialakult barátságaink.
 • Van amikor egy krízis hoz minket össze.
 • A hasonló nehézséget átélőkből is könnyen születnek barátságok, mert ugyanazt élték át és úgy értik a másik problémáját, mint senki más.
 • Sajnos játszmázásaink is hozhatnak barátságot- ilyen pl mikor egy krónikus megmentő talál egy áldozatot aki megmentésre vár. Ezek a barátságok már rosszul indulnak, mégis igazán hosszú kapcsolat is lehet belőlük.
 • Ritkán a rokonaink közül is kerülnek ki igaz barátok. Ilyen lehet a hasonló korú unokatestvérek szoros barátsága.
 • Lehet a közös hobbi a kapocs, mint pl a horgásztársaknál.

Mit ad számunkra a barátság:

 • A barát képes érzelmi biztonságot adni.

Ez a biztonság teremi meg azt a bizalmi légkört, ahol  képesek vagyunk megnyílni és elmondani olyan dolgokat, amiket nem vagyunk képesek akárkivel megosztani. 

Ez a megosztás önmagában is gyógyító. Gyakran eszembe jut Bagdi Emőke egyik előadása,     https://www.youtube.com/watch?v=frnkP9vDHBk

 amelyben egy rendkívül jó kísérletet ír le. Ajánlom  figyelmedbe, könnyen megvalósítható, érdemes kipróbálni. 

Maga az előadás is nagyon jó gondolatokat közvetít. A konkrét  gyakorlat a 36. percnél hallható. Annyit elárulok róla, hogy  1 óra lelki takarításról szól és kiválóan használható a barátoddal. Mindkettőtöknek hasznos. 

 • A barátság biztosítja, hogy kontrol nélkül lehess önmagad, ami ritkán élhető át, mintát adhat egy másfajta szeretetkapcsolatra. Ez különösen olyankor jön jól, amikor az otthonról hozott minta sérült működésmódot mutat.
 • A jó barátság kimozdít a komfortzónából. Amit egyedül nem tennél meg, azt  együtt közös erővel meg tudjátok lépni.  Ez lehet pl egy buli, egy  bátorságpróba, mondjuk ejtőernyőzés vagy akár elmenni a kávézóban, ahol az a helyes fiú pincérkedik. 
 • A barátsággal megkapod azt, hogy szinte bármikor eléred a másikat, és olyankor tud segíteni, amikor igazán szükséged van rá. Régóta tudjuk, hogy kétszer ad aki  gyorsan ad. Ha a másik ember figyelmére napokat kell várni, már rég megoldódott, amikor meg tudnád beszélni, akkor már nincs értelme, nem segít. A barátok általában kölcsönösen egymás rendelkezésére állnak, ezzel is erősítve a támaszadási funkciót. 

Amikor nehézséget élünk meg, legtöbbet a kapcsolataink tudnak segíteni. Ebben az periódusban nagy szerepe van a barátoknak.  Ezek a nehéz időszakok azonban gyakran a próbáját is jelentik a barátságnak.  Ha a másik nem képes az extra terhelésnek megfelelni, könnyen megszakadhat vagy csorbát szenvedhet a kapcsolat.

Mit tegyél és mit ne barátként: 

 • Ne bíráld a másik döntését
 • Hallgasd meg, de azzal a nyitottsággal, hogy nem kell megoldanod a helyzetét, elég meghallgatni
 • Ne legyél erőszakos, ne akard a saját válaszod ráerőltetni, még ha biztos is vagy benne, hogy az az igaz út. Hidd el, sokkal többet ér, ha maga jön rá a helyes megoldásra. 
 • Inkább kérdezz. Kérdezd meg mi esne jól neki most ebben a időszakban, mi fáj neki legjobban, mit érez, mi az amit képes megtenni ebben a nehéz helyzetben.
 • Finoman kezdeményezz. Valószínűleg elutasítást fogsz kapni. Ez ne tántorítson el, időről időre tégy érintéseket egy-egy telefon sms formájában. Lepd meg a kedvenc ételével, ajánld fel, hogy elviszed vásárolni, ügyet intézni, orvoshoz. Nem baj, ha  nem kéri ezeket a segítségeket. A tudat, hogy ott vagy számára  segít neki. És ha majd  képes rá, élni fog a felajánlással.
 • Légy kitartó. Ez egy türelemjáték. A veszteséget feldolgozni nem  2 perc, így a támogatásodra is hosszan van szükség.
 • Pont azért, mert ez egy hosszú folyamat, magaddal is legyél türelmes. Rendben van, ha azt érzed ez neked is nagyon nehéz. Próbálj máshol töltődni, hogy legyen miből átadnod a barátodnak.

Van az a pont, amikor barátként  nem tudsz elég támogatást adni. Amikor már szükség van szakember segítségére.

Ha azt érzed neked segítene egy támogató  iránymutató beszélgetés, vagy  a barátodnak jól jönne  ITT megtalálsz.

Felíratokzás a hírlevelünkre

Felíratkozás előtt olvasd el, az Adatkezelési irányelveinket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]