Blog

Karácsonyi hála

Karácsonyi hála

Örülni annak, ami van.

Ez a legtöbb, amit azért tehetünk, hogy jól sikerüljön a karácsony.

 

 A tökéletességre törekvés helyett próbáljunk meg minél több időt tölteni a szeretteinkkel. Ennek sokkal nagyobb az értéke, mint az ajándéknak.

 

 Fordítsunk időt magunkra is, keressünk apró kényeztetéseket, mint például egy jó könyv, egy kellemes zenemű, egy teázás vagy egy forró fürdő.

 

Miért fontos ez? 

Kutatások bizonyítják azt, hogy a karácsonyi stressznek lehetnek hosszú távú negatív következményei.  Ebben az időszakban olyan szélsőségesen elfogyasztjuk az összes testi lelki mentális energiánkat, amit már nehezen tudunk visszatölteni.

 Ehhez hozzájárul a téli időszak, amikor valóban kevesebb a napfény, hidegebb van, rosszabb az időjárás és nehezebben regenerálódunk.

Sok szempontból tartósabbá válhat az a rossz lelkiállapot, amibe belehajszoljuk magunkat a karácsony kapcsán.

 

De mégis miért kergetjük ezeket a karácsonyi élményeket?  

Elsősorban azért, mert a legszebb emlékeink, legszebb gyerekkori lenyomataink legtöbbünknek a karácsonnyal kapcsolatos. A karácsonyfa önmagában egy gyermek számára egy Csoda. A feldíszített,  fénylő karácsonyfa nagyon megható és szép látvány, az alatta lévő ajándékok izgalmasak,  a kibontott ajándékokból örömérzet árad.  A finom ételek a nyugalmat, a biztonságot és a jóllakottságot adják.  Kedves rokonoktól ajándékok, finomságok, és az önfeledt játék ez mind a gyerekkori karácsony.

Ez az ami felnőttként már ritkábban adatik meg.  A szüleink karácsonyi élménye – és felnőttként a mi élményük is – inkább a munkahelyi feszített tempó, az ajándékokkal beszerzésének nehézsége és persze a családlátogatások szervezésének feszültsége.

A magányos emberek pedig az ünnepi időszakban még erősebb magányt éreznek.

Mennyivel könnyebb lenne a helyzetünk, ha mindezt elengedve képesek lennénk örülni annak, amink van.  Pedig ha végiggondoljuk mi az, amiért hálát adhatunk, akkor egy nagyon hosszú listán találhatunk magunkban.

Nem csak karácsony kapcsán, hanem bármikor a hála érzésének növelésére egy nagyon jó gyakorlat. Végiggondolni, mi mindenért lehetünk hálásak az életünkben.  Azokat a triviális, említésre sem méltó jó dolgokat, amiket már egyértelműnek gondolunk, azokat is vegyük számba.

Ilyen például: ha megnyitjuk a csapot jön belőle a melegvíz.  Nem kell fáznunk, ki tudjuk fizetni a számlákat,  van a fejünk fölött tető, van elég ruhánk,  el tudunk menni bevásárolni.

Az  ilyen aprónak tűnő egyszerű dolgok, ha elkezdenek hiányozni, mert valamiért megszűnik pl. a vízszolgáltatás,  akkor döbbenünk rá  milyen hatalmas dolog az, hogy kinyitjuk a csapot és tiszta, iható víz jön belőle. Még azt is eldönthetjük, hogy meleg vagy hideg vizet szeretnénk és ez tényleg csak egy csap elfordításától függ.

 

Örüljünk, ha egy pár perce is de megcsapja a karácsony szelleme.

 Ha egy zenét meghallunk és elmosolyodunk belül.  Ha egy kirakatban egy szépen feldíszített karácsonyfát meglátunk és jóleső emlékek jutnak eszünkbe. Ha meghallunk egy beszélgetést, amikor két ember kifejezi egymás irányába a szeretetét, ha egy kislány megfogja az anyukája kezét. 

Örüljünk annak amink van.  Örüljünk azoknak a barátainknak, akiket bármikor felhívhatunk, azoknak a családtagjainak, akikre számíthatunk. Örüljük a szomszédjainknak, akik figyelnek ránk.  Örüljünk az egészségünknek, akármilyen állapotban is van, hiszen a legtöbb egészségügyi problémánál van súlyosabb.  Ha már fel tudunk kelni az ágyból, ha ki tudunk menni a lakásból, ha önálló életre képesek vagyunk,  el tudjuk magunkat látni,  az már egy olyan egészségi állapot, amiért hálásak lehetünk. 

Ha végigvesszük mi mindenért lehetünk hálásak, mi mindennek örülhetünk, ami az életünkben van,  máris jobb lesz a hangulatunk,  csökken a stressz,  jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

 

Ezt a gyakorlatot bármikor elvégezhetjük,  akár minden nap,  akár specializáltan a karácsonyra kihegyezve.  Megtehetjük a fizikai környezetünket vagy a kapcsolatainkat elemezve, mindig csak a pozitív dolgokra koncentrálva, az egészen apróságokat is megemlítve, hiszen tényleg nagyon sok múlik ezeken a kis dolgokon is és minden belülről indul. Ha belül jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor kívül bármilyen nehézség jöhet, könnyebben fogjuk viselni.

 

 

Eljött Karácsony Ünnepe. A szeretet, a család, a meghitt együttlét napjai.

Évek óta támogatok nehézséggel, krízissel küzdőket, akik segítségemmel meg tudják tapasztalni, hogy van egy élhetőbb, örömtelibb élet, mint ahonnan jönnek. A lelki jól-lét egyik hírnökeként gyakran tapasztaltam meg karácsony táján, hogy a sok egyedül élő, magányos ember szomorúan éli meg az Ünnepeket.

Arra gondoltam egy karácsony esti együttlét segíthet oldani a rossz érzéseket. Ezért 2020-ban először megszerveztem egy karácsony esti online programot, ami idén is meg lesz tartva, már egy  teljes 3 órás tartalmas programmal. Ha van kedved, módod, szeretettel várlak.

Akár ajándékba is adhatod egy magányos szerettednek.

 

A részvétel feltételeit az alábbi linken találod:

https://bit.ly/3E30Wvg

Hírlevélre feliratkozás

Feliratkozás előtt olvasd el az Adatkezelési irányelveket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]