Blog

Milyen lehet stressz nélkül élni?

 

Amilyen gyilkos lehet a stressz, olyan nagy szükség van is rá életünk során.

Mint oly sok másnál, itt is a mérték a lényeg.

 

A stresszt sokan sokféleképpen kutatták, mérték, kezelték már. 

Nem tudjuk kiiktatni életünkből, pedig nagyon szeretnénk. Kevesen gondolnak bele, hogy stressz nélkül életünk unalomba, fásultságba fulladna és valószínűleg mentális betegség lenne a folyamat vége.  

 

Még a rendszeresen meditáló, teljes életet élő, boldog embereknek is van stressz az életében. Nem a stresszel van gond, hiszen az egy természetes életvédő mechanizmus. Az ősi veszélyhelyzetekre való reakcióként alakította ki szervezetünk, hogy legyen lehetőségünk túlélni. Ma már nem kergetnek kardfogú tigrisek, viszont harcolnunk „kell” a főnökünkkel, a közlekedésben, egészségügyben, stb.

 

Ezeket a kívülről jövő ingereket megakadályozni, kikerülni legtöbbször nem tudjuk, inkább azzal van feladatunk, hogy mihez kezdünk vele, amikor éppen betoppan az életünkbe.

 

 

Ha minden külső ingert kiiktatnánk, ingerszegény környezetbe kerülnénk.  Ugyan kevesebb lenne a stresszt kiváltó esemény, de az alkalmazkodás után a kisebb ingerek is nagy stresszt okoznának.

 

Gondoljunk csak az életünkbe betörő covid bezártságra. Az emberek nagy része nehezen szokott hozzá a kényszerű otthonlétre, majd amikor már alkalmazkodott, megszokta az új helyzetet, újabb kihívás volt a visszaszokás. Gyakran hallottam ügyfeleimtől azt, hogy nehezen megy a közlekedés, a munkahelyen töltött idő, a munkatársakhoz való alkalmazkodás. Még egy nagyobb bevásárlás is sokkal nagyobb stresszt okozott, mint a covid időszak előtt.  Természetesen nem mindenkit egyformán viselt meg az új helyzet, de a stressz szinte mindenkinél emelkedettebb volt, mint a váratlanul megjelenő vészhelyzet előtt.

 

Hasonló helyzet állhat elő egy munkába visszatérő kisgyermekes anyukánál, egy betegség után, megváltozott egészségi állapottal vagy bármilyen komolyabb veszteség után.

 

A stresszt, ugyanúgy mint a veszteséget elkerülni nem tudjuk, de megtanulhatunk jobban reagálni rá. Segít, ha adunk némi időt magunknak, leülünk és végiggondoljuk a helyzetünket. 

 

  • Kereshetünk olyan pontokat az életünkben, amikor már sikeresen túllendültünk egy hasonló helyzeten.
  • Használhatjuk a saját segítő hálózatunkat, pl a barátainkat, szeretteinket és/vagy egy profi segítő szakembert, aki lehet egy mentor, tanácsadó, mentálhigiénés szakember, pszichológus, lelkész.
  • És nem utolsó sorban a relaxáció és a pozitív, megerősítő gondolatok segítségével kezelhetjük magunkat. Sok képzés, tanfolyam áll rendelkezésre, tanuljuk meg kezelni a stresszt, hiszen elkerülni nem tudjuk.

 

A stresszmentes élet álom, ne kergessük, helyette szelídítsük meg a kardfogú tigrisünket, könnyebb lesz együtt élni vele.

 

Ha egyedül nem megy, keress meg ITT, együtt nekiállunk a szelídítésnek!

Egyéni munkával  is könnyen elsajátíthatóak a módszerek, de igény esetén csoportos wokshopot is indítok a stressz hatékony kezelésének fortélyairól.

Felíratokzás a hírlevelünkre

Felíratkozás előtt olvasd el, az Adatkezelési irányelveinket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]