Blog

Mire jó a tervezés egy vállalkozónak?

 

Nagyon röviden: nagymértékben csökkenti a stresszt, egyértelműsít, támasztékot ad nehézség idején.

 

Ha mélyebben megvizsgáljuk sok hasznot fel lehet fedezni a tervezésben.

Nem akkor jön ezeknek a hasznoknak a többsége, amikor éppen tervezünk. Mert tervezni időigényes, gyakran macerás, unalmas vagy éppen feszültséget hozó feladat. Viszont nagyon megéri a ráfordított energiát. Segít, nem csak a mindennapokban, de akor is, ha megtorpansz, visszaesel, nehéz helyzetbe kerül a céged.

 

A tervek fajtái:

 

  • legfontosabb az éves terv

  • ezen belül a negyed évre szóló tervek mentén érdemes dolgozni

  • szükség van 3-5 éves tervre is

  • és végül hosszú távú 10-20 éves tervre.

Ha annyira előrelátók vagyunk, hogy azt is tudjuk mikor szeretnénk kiszállni a vállalkozásból, cégből, akkor természetesen a kiszállás időpontjáig szól a tervünk. Ezt a lépést még kevesen tervezik meg előre, így viszonylag kevés magyar cégvezetőnek van tiszta kép a fejében a kiszállás (exit) időpontjáról, hogyanjáról.

 

Maga a tervezés folyamata visszafelé történik. Ha tudjuk mit szeretnénk elérni 10-20 év múlva, akkor azt a célt le tudjuk bontani 3-5 éves részekre. Így sokkal könnyebb eldönteni milyen ütemű haladásra van szükség az első 3-5 évben. Innen már csak egy ugrás az éves terv. A mindennapokban maximum éves tervvel érdemes foglalkozni, de a negyedéves terv még ennél is jobb, hiszen 3 hónapot átlátni egyszerű feladat.

 

Fontos! Itt hívom fel a figyelmet, hogy ha év közben érünk el odáig egy krízis, visszaesés vagy megtorpanás kapcsán, hogy felmerül a tervezés, mint megoldás, azonnal álljunk neki, ne várjunk a következő év január 1-ig!

Bármikor elkezdhető, az adott nap lesz az 1. nap. Ha nincs meg a teljes komplett tervünk, akkor is jobban tudunk haladni, mintha nem lenne egyáltalán semmilyen tervünk.

Érdemes minden év decemberében „félretenni” néhány napot a következő év tervezésére.

Ha a decemberünk zsúfolt, akkor csináljuk meg novemberben vagy az új év első napjaiban. Amikor először állunk neki, kicsit hosszabb lesz a folyamat a hosszú távú tervezés miatt, de ne sajnáljuk az időt, megéri.

 

Kell tökéletes terv?

 

Nem! A legrosszabb terv is jobb, mintha nem lenne tervünk. A terv nem arra kell, hogy mindenáron betartsuk, hanem arra, hogy adjon egy irányt. Ha felülvizsgálva kiderül nem ott tartunk, ahol kellene, van mihez képest újratervezni. A legrosszabb, amikor telnek a hetek, hónapok, nem jönnek az eredmények és csak idegeskedünk, kapkodunk, vagy fásultan tesszük a dolgunk és nem gondoljuk át kicsit messzebbről rátekintve a vállalkozásunkra, hol is tartunk, mit is lehetne tenni.

 

És most jöjjön a lényeg:

 

Mire használható egy terv?

 

Elsősorban tudjuk mihez tartani magunkat. Azoknak nagy segítség, akik sok dologba belakapnak. Segít a kijelölt úton maradni. Ha elhatároztuk, hogy a facebookon erőteljesen jelen leszünk, mert a vevőink nagy része onnan jön, akkor egy kósza ötlet vagy egy barát ajánlására tiktokozni facebook helyett egyik napról a másikra. Illetve megtehetjük, de csak átgondoltan, mérve a célközönségünket stb. és megtartva az elsődleges, már bizonyított ( facebook) felületet.

 

Jól jön, ha van tervünk olyankor is, amikor kibillenünk.

Ez történhet külső ok miatt, mint a covid járvány, gazdasági válság vagy akár egy konkurens cég megjelenése.

Történhet belső ok vagy magánéleti változás miatt, mint egy válás, gyászfolyamat miatti krízis.

 

Gyakran nem is tudjuk kódolni mitől vagyunk tompák, életuntak, mitől kezdtünk szorongani stb. Több kisebb változás is generálhat észrevétlenül egymásra rakódva olyan állapotot, amivel már nehéz megbirkózni.

Ilyenkor elveszíthetjük az érdeklődésünk a munka iránt, kommunikációnk romolhat, ami által vevőket veszíthetünk. Ha személyes szolgáltatásból él a vállalkozásunk, jelentősen csökkenhet a toleranciánk, problémakezelési képességünk. Akik emberekkel dolgoznak, mint a fodrászok, masszőrök, coachok, tanácsadók stb. nagy teher egy krízishelyzetben azonos színvonalon teljesíteni. Ebben az esetben is segíthet, ha elővesszük a tervünket.

Elemezve jelenlegi helyzetünket és felfrissíteni a leírt célunkkal való viszonyunkat, visszaránthat, segít értelmet adni a mindennapoknak.

 

Mindemellett kiszakadni a napi rutinból, 1-2 napot kijelölni a terv felülvizsgálatára, az éves és hosszú távú céljaink áttekintésére, mentálisan is segít.

Távolodjunk el a nehézségeinktől, pihenjünk pár napot és tervezzünk újra. A leírt tervek sincsenek kőbe vésve, bátran írjuk át. Az új terv új lendületet fog adni.

 

A későbbiekben lesz még tervezésről szó. Ebben az írásban nem tértem ki a tervezés részleteire és hogyanjára.

 

Ha nincs időd kivárni vagy már próbáltad, de nem sikerült, keress meg, együtt nekiállunk.

Izgalmas feladat és rendkívül sokat segít céged stabillá válásában.

 

Esettanulmányokat és tippeket kaphatsz, ha feliratkozol a hírlevélre. 

Felíratokzás a hírlevelünkre

Felíratkozás előtt olvasd el, az Adatkezelési irányelveinket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]