Blog

Amikor véget ér egy barátság

Eszter és Zsuzsi az egyetemen lettek jó barátnők. Két fiatal szingli lány, mindketten dolgoztak is a tanulás mellett, sok hasonlóság volt az életükben. Családi hátterük, öltözködésük, humorérzékük és úgy általában a világról alkotott nézetük is azonos volt. Hamar elválaszthatatlan barátnők lettek, mindent megbeszéltek egymással. Úgy tűnt, semmi nem állhat közéjük. Jöttek-mentek a szerelmek, munkahelyek, új ismeretségek. Látszólag a kapcsolatuk szétválaszthatatlan volt, pedig az élet sorban dobálta az újabb kanyarokat: Eszter hamar férjhez ment és nem sokkal utána már újdonsült kismama szerepben próbálta ki magát. Ezalatt Zsuzsi külföldön több országban is szerencsét próbált. Offline barátságuk simán váltott online kapcsolattartásra, és örömmel hallgatták egymás nagyon különböző kalandjait az életben. Évekig nagyon jól működött, pedig környezetük szkeptikusan állt barátságuk tartósságához.

Az első repedések akkor keletkeztek a kapcsolatban, amikor Zsuzsi is édesanyává vált. Míg Eszter ha fáradtan is, de boldogan élte meg az anyaságot, Zsuzsinak rengeteg időbe telt, hogy megérkezzen új szerepébe. Folyamatos panaszkodása értetlen fülekre talált Eszternél, aki problémái ugyancsak nem tűntek annyira súlyosnak Zsuzsi számára. Egyre kevesebb dolgot osztottak meg egymással, míg végül egy apróbb nézeteltérésen úgy összevesztek, hogy teljesen megszakították a kapcsolatot.

 

Ez is gyász

Míg egy szerelem elvesztéséről és az azzal járó fájdalomról számtalan dal, vers, sláger született, ugyanez nem mondható el ha egy közeli barát elvesztése miatt szenvedünk. Pedig az érzések és tünetek nagyon hasonlóak egy szakításhoz: fájdalom, harag bűntudat, hiányérzet, fizikai rosszullét,  fásultság, ingerültség, figyelemzavar, álmatlanság.

 

Mert mit is jelent nekünk egy barát?

Társaságot, egy személyt, aki szeret minket, akivel megélhetjük a biztonságot, önfeledtséget, aki elfogad minket a bogarainkkal együtt. Van akinek a családot is jelenti, valakit akit mi választunk. Sőt, sokszor mélyebb kapcsolatot is mint a saját családunkkal, hiszen a családtagjainkat nem választhatjuk meg, a barátainkat viszont igen.

 

Miért szakad meg egyáltalán?

Ha a másik annyira passzolt, sőt még a romantikus szál sem zavarja össze a kapcsolatot, akkor vajon mi lehet az oka?

Az egyik leggyakoribb oka amikor egyszerűen más irányba fejlődik a személyiségünk. Nincs összeveszés, harag, csak csendben kihűl kapcsolat.

 Bea és Juli az egyetemen ismerkedtek meg, mindketten olasz szakra jártak, imádták az olasz nyelvet, a kultúrát, az ételeket. Volt valaki, akivel meg tudták szenvedélyüket osztani, teljes mértékben megértették egymást. Az Erasmus programmal közös külföldi élményeket is szereztek. Úgy tűnt elválaszthatatlanok ám végül az első munkahellyel együtt járó elfoglaltság, új impulzusok miatt egyre kevesebb idejük volt a közös élményekre. Szépen csendben el is halt a kapcsolattartás, már egyre kevesebb dolgot osztottak meg egymással, míg végül az intenzív kapcsolatuk leredukálódott egy-egy születésnapi vagy karácsonyi üdvözlő üzenetre.

 

Az is gyakran megtörténik, hogy különböző élethelyzetbe kerülünk.

Manapság, amikor soha nem volt egyszerűbb külföldre költözni, a fizikai távolság könnyen meggyengítheti a legerősebb szövetségeket is. Nem feltétlen kell más országba költözni, mint ahogy az első példában is láttuk, Eszter és Zsuzsi kapcsolata a távolságot igen, de a lelki eltávolodást, a vélemény különbözőséget már nem bírta ki.

 

Gyakran megfigyelhető, hogy szoros, akár gyerekkori barátság, ami túlél költözést, más iskolát, nem passzoló partnereket, nem éli túl a politikai kettészakadást.

 

Van amikor egy közösség tartja fenn barátságot.

Mindannyiunknak volt már igazán jó munkahelyi barátsága, amely bármelyik fél távozása után megszakadt. Sokszor a közös élmények hiánya a barátság elvesztéséhez is vezethet.

 

Néha nincs egyensúly a két ember között, az egyik fél mindig kihasználva érzi magát. Egy ilyen kapcsolat évekig működhet, egészen addig, amíg aki többet tesz bele a kapcsolatba, végül nem bírja tovább a terhet. Ilyenkor előfordul, hogy sok éves tűrés után kiborul, mert a másik csak egyoldalúan kihasználta.

 

Petra nagyon örült, amikor egy oktatáson megismerkedett Mariannal. Először minden tökéletesnek tűnt. A közös tanfolyamon való részvételből következett a közös érdeklődési terület, mindketten örömmel készültek sportoktató pályafutásukra. Petra felnézett Mariannra magabiztossága és tudása miatt. A tanfolyam után együtt kezdtek el dolgozni, Petra besegített Mariann vállalkozásában is. A problémák akkor kezdődtek, amikor Petra más elkötelezettségei miatt nem ért rá minden egyes alkalommal segíteni. Ekkor tűnt fel neki, hogy amit először oktatásnak gondolt az inkább kioktatás Mariann részéről és a kedvessége is csak addig tartott, amíg megkapta Petra osztatlan csodálatát és figyelmét. Szerencsére gyorsan felismerte kapcsolatuk egyensúlytalanságát és megszakította a barátságot. Ennek ellenére nem volt egyszerű az elválás, hiszen nem hiába kötődtek egymáshoz. A sok negatívum mellett, rengeteg közös pontjuk is volt, amely elvesztése természetesen megviselte Petrát.

 

Talán nem meglepő, de a barátságok elmúlásánál is megfigyelhető az ún. ghosting jelenség, azaz a magyarázat nélküli eltűnés. Mondhatjuk, hogy az egyik legrosszabb módja a barátság elvesztésének, mert a másik hiánya felett érzett szomorúságba belekeveredik az önmarcangolás is, hogy vajon mit csináltunk rosszul? Néha később mégis kapunk rá választ, mint ahogy a Mártival is történt.

 

Márti és Erika középiskolában voltak elválaszthatatlan barátnők amíg számára ismeretlen okokból Erika eltávolodott tőle. Leérettségiztek, Márti felkerült Budapestre még bőven az internet korszak előtt, így a kapcsolattartás egyébként sem lett volna egyszerű. Az évek során többször is gondolkodott, hogy vajon mi történhetett köztük, mivel bánthatta meg barátnőjét, hogy az hirtelen megszakította vele a kapcsolatot. Az érettségi találkozók alkalmával Erika mindig udvarias volt, de néhány semleges mondaton kívül nem beszélgettek. Végül a negyvenedik osztálytalálkozón szánta rá magát Erika, hogy elmondja Mártinak, hogy nagyon megviselte őt, amikor a középiskola utolsó évében Márti rengeteg időt töltött új barátnőjével a sportpályán, őt pedig elhanyagolta. Márti természetesen nem gondolta, hogy ez anno ekkora törést okozott barátnőjében és sajnálta, hogy ezt nem korábban beszélték meg. Talán hamarabb is helyreállt volna barátságuk.

 

A barátság –ghostingról eben a cikkemben olvashatsz bővebben:

https://www.tovabblepni.hu/a-felszivodott-baratsag/

 

A fenti példákból látszik, hogy elmúlhat csendben, fokozatosan egy barátság és lehet hirtelen megszakadó is. Ami viszont egyik esetben sem elkerülhető, az a fájdalom, amit érzünk.

Egy mély barátság elvesztését, a kapcsolat megszakadását gyakran krízisként éljük meg. 

Mint korábban említettem, az érzések nagyon hasonlóak egy szakításhoz, bár sajnos társadalmunk egy barát elvesztését nem tartja igazi gyásznak. Míg egy szerettünk halála felett érzett fájdalmunk legitim a környezetünk számára, ha egy barátságunk szakad meg, azt kevesen tekintik olyan veszteségnek, ami túl sok szót igényelne. Pedig a fájdalom – természetesen a kapcsolat erősségének függvényében igenis lehet hasonló intenzitású, mint egy haláleset. Hiszen elveszítjük a közös terveinket, , az időskori magány egyik ellenszerét.

 

Hogyan enyhítheted a fájdalmat és léphetsz a gyógyulás útjára?

Véget ért egy hosszú barátság és hirtelen nincs kivel megbeszélni a  problémákat és megosztani az örömöket. Esetleg kedvenc kollégánk hagyta el a céget és míg az ő életében a fájdalmalmat enyhíthetik az új élmények, mi egyedül maradtunk a korábbi közös szokásainkkal.

Mit lehet tenni ilyenkor?

 

  • Légy türelmes magaddal. Fogadd el, hogy ez egy fájdalmas gyász folyamat és engedd meg magadnak, hogy szomorú légy.
  • Írd ki magadból. Írd le az összes érzést ami kavarog benned. Engedj nekik utat a papíron.
  • Nagyon nehéz, de segít, ha arra törekszel, hogy elfogadd a helyzetet és nem próbálod megváltoztatni, vagy esetleg visszacsinálni.
  • Sportolj, de mértékkel. Nem a túlterhelés a cél. Közismert, hogy a mozgás számos pozitív élettani hatása mellett a hangulatunkra is jó hatással van. Segíthet bármilyen sport, például séta, futás vagy lehetőség esetén egy kiadós kirándulás a természetben.
  • Az idő magától sajnos nem mindig gyógyít, ha úgy érzed elakadtál, keress segítséget a feldolgozáshoz. Közelálló rokonod vagy barátod is segíthet, valaki akivel átbeszélheted, hogy mi történt és mit érzel. Ha nincs ilyen ember a közeledben, akkor érdemes egy segítő szakembert felkeresni.

A legfontosabb, hogy türelemmel és szeretettel forduljunk önmagunk felé.

Valószínű, hogy a fájdalom nem múlik el nyomtalanul, de halványul és idővel a barátság elvesztéséből fakadó esetleges előnyöket is felismerhetjük. Sajnos nem lehet előre tudni, hogy mennyi idő múlva enyhül a fájdalom, mert függ a lelkiállapotunktól és a megküzdési stratégiánktól.

Ha szeretnéd, hogy valaki támogasson ebben a nehéz időszakban, keress meg bátran, segítek feldolgozni a fájdalmas veszteséged, nem kell egyedül megküzdened vele.

ITT tudsz kérni egy 30 perces ingyenes beszélgetést és előszűrést, melyben kiderül tudunk-e együttműködni és személyre szabottan miben tudlak támogatni.

 

Barátság témában ezeket is érdemes elolvasni:

  • Barátság ghosting – amikor szó nélkül kilép az életünkből egy jóbarát.

https://www.tovabblepni.hu/a-felszivodott-baratsag/

  • Barátként hogyan tudjuk jól támogatni a másikat, amikor nehézséget él meg.

https://www.tovabblepni.hu/hogyan-segit-a-baratsag-nehezseg-idejen/

 

Ha érdekel ez a téma vagy  szeretnéd tudni mit kezdj a veszteségeddel, csatlakozz a facebook csoportunkhoz: 

https://www.facebook.com/groups/336342327338099

Hírlevélre feliratkozás

Feliratkozás előtt olvasd el az Adatkezelési irányelveket.

[acymailing_form_shortcode id="1"]